Tretji energijski center – sončni pletež oz. manipura čakra

Čakra, povezana z našo močjo.

Čakra solarnega pleksusa oz. manipura čakra, se nahaja tik pod našim popkom in se ukvarja z našo močjo.

Njena barva je rumena. Čakra solarnega pleksusa se začne razvijati nekje med 18 meseci in 4 letom starosti. Simbolizira posameznikovo identiteto – kdo smo in kdo nismo. Na čustvenem nivoju je povezana z občutkom poželenja, poguma in odvisnosti.

Pripadajo pa ji občutki jeze, krivde, zamere in občutka nevrednosti.

 • Oseba, ki ima preveč energije v čakri solarnega pleksusa, je vedno v akciji. Ob fizičnem gibanju se počuti živa, saj je gibanje samo na sebi tisto, ki spodbuja pretok energije v tej čakri.
 • Oseba s presežkom energije v solarnem pleksusu je navzven pogosto videti močna in daje vtis, kot da ima vse pod nadzorom. Vendar to velikokrat ne drži. Ima neomajno željo po kopičenju materialnih stvari in oblek. Pogosto je zasvojena s kofeinom in energijskimi napitki, saj telo potrebuje nenaden dvig energije. Pretok energije je ob tem kratkotrajen in povzroči nagel padec.
 • Oseba se velikokrat počuti utrujena in izčrpana, celo izgori. Prav tako pa ima lahko pogosta nihanja razpoloženja.
 • Nasprotno pa se pomanjkanje energije v čakri solarnega pleksusa v fizičnem telesu  kaže kot splošna utrujenost in izčrpanost. Kadar imamo občutek, da se komaj prebijemo skozi dan, je to posledica pomanjkanja energije v čakri solarnega pleksusa

In kot zanimivost. Ljudje s primanjkljajem energije so pogosto zaposleni kot delavci in ne kot lastniki podjetij ali strokovnjaki z odgovornostmi. Potreba po zadovoljevanju drugih, je namreč zanje zelo pomembna, ker jim omogoča potrditev njihovega obstoja na tem svetu. Pogosto imajo ti ljudje občutek, da se jih izkorišča, ter zavračajo, kar se od njih zahteva, pojavita pa se tudi jeza in nezadovoljstvo. Zaradi tovrstnih dogodkov lahko sabotirajo nekatere naloge, ki se od njih zahteva.

 • Enokrilna žleza,  ki je povezana z njo je trebušna slinavka. Na fizičnem nivoju jo povezujemo s prebavo in absorbcijo. Energijsko napaja trebušno prepono, dvanajstnik, želodec, jetra, vranico in žolčnik.
 • Pripada ji element ognja in velja za center povezovanja med transcedentalno in fizično ravnjo bivanja
 • Govorica telesa, ki kaže na neskladje solarnega pleksusa se kaže v prekrižanih rokah kot zaščita, tudi pivski in preobložen trebušček. Oba ponavadi pomenita zaščito.
 • Na stopalu se nahaja na refleksni coni lumbalnega pleteža, na dlani pa na sredini metakarpalne kosti.
 • Bolezni, ki so povezane z neskladjem tretje čakre, pa so:
 • Sladkorna bolezen – to so ljudje, ki se po nepotrebnem prikrajšujejo in ne uživajo sladkosti življenja ali pa jih pri tem spremlja občutek krivde;
 • Slaba prebava se ponavadi veže na vprašanje «Kaj ne morem prebaviti?«,  kaj nas po nepotrebnem skrbi in smo vse skozi napeti in tesnobni, ter ne zaupamo drugim;
 • Želodčni ulkus je ponavadi posledica stresa in spremlja ljudi, ki so nemirni in živčni.
 • Rak črevesja je bolezen ljudi, ki skrivajo in požirajo svoja potlačena čustva;
 • Celialkija sporoča »moram se zavarovati pred vsem, kar mi škodi«;
 • Bolezni jeter govore o potlačeni jezi in zagrenjenosti;
 • Bolezni vranice so ponavadi preobremenitev s slabimi mislimi – naš precejevalnik dobrega in slabega ne deluje več dobro;
 • Protin kaže na frustracijo;
 • Žolčni kamni so posledica nakopičene jeze.

Seveda pa kot veš, si v primeru, da kaj od tega sam/a imaš, lahko pri uravnovešanju tretje čakre v veliki meri pomagaš sam/a. Tako z meditacijo, s hrano (oves, riž , fižol, leča, limone, ananas, korenje in koruza), kot tudi s kakšnim kosom rumenega oblačila ali rumenim dodatkom, ki ti bo pomagal uravnovesiti tvoj sončni pletež. Dobrodošlo pa je tudi, če si boš izbral/a kakšen kristal (rumeni topaz, medeni kalcit, tigrovo oko ali zlato zdravilcev), ki ti bo pomagal uravnovesit tvoj sončni pletež.

Vsekakor pa ne bo odveč, če si pomagaš še z refleksno masažo stopal ali rok z odpiranjem čaker, ki ti je v mojem Dotiku lahkotnosti na voljo še kot sprostilni tretma. Uravnovesila pa ti ne bom samo te čakre, ampak bom poskrbela, da bo vseh tvojih sedem čaker delovalo v ravnovesju. Obenem pa bom »podmazala« še tvoje sklepe, da bodo bolj  gibljivi.

Se beremo ponovno naslednjič, ko ti bom razkrila, kako tvoja srčna čakra vpliva na tvoje telo in počutje, ki je velikokrat spregledano.

Tvoja vprašanja pa lahko tudi tokrat na info@dotiklahkotnosti.si sporočiš in z veseljem ti bom nanje odgovorila.

Lahkoten pozdrav,

Simona – Dotik lahkotnosti

Ne zamudi nobenega mojega zapisa več!

Prijavi se na novice

Deli koristne vsebine na Facebooku

Sorodni prispevki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja