Si vzamete čas za sprostitev?

Si vzamete čas za sprostitev?
Že nekaj časa je minilo, odkar sem z vami delila kakšen zapis na svojem blogu.  Razlog za to pa je hiter tempo, nenehne spremembe, tako doma kot v poslu, reševanje konfliktov, delo, ipd. Vse to, kot tudi današnji način življenja z nenehnimi spremembami, pa velikokrat prinese tudi neželene učinke, kot so npr. izgorelost, utrujenost, pozabljivost, nejevoljnost, ipd.

Že nekaj časa je minilo, odkar sem z vami delila kakšen zapis na svojem blogu. 

Razlog za to pa je hiter tempo, nenehne spremembe, tako doma kot v poslu, reševanje konfliktov, delo, ipd.

Vse to, kot tudi današnji način življenja z nenehnimi spremembami, pa velikokrat prinese tudi neželene učinke, kot so npr. izgorelost, utrujenost, pozabljivost, nejevoljnost, ipd.

Zato je sprostitev dandanes še toliko bolj pomembna, kot je bilo to pred leti. Vendar nam vsem večinoma zmanjka »časa« ravno za umirjanje in sproščanje. Ne smemo pa tudi pozabiti, da tudi denar in prioritete, ki si jih dajemo v življenju, igrajo pomembno vlogo pri določitvi za to, ali si bomo dovolili se sprostiti, ali ne, oziroma ali si bomo namenili čas zase ali ne. Tako se nemalokrat znajdemo v krogu nenehnega stresa in pomanjkanja časa za sproščanje.


Stanje sproščenosti v našem telesu pa je po drugi strani povezano z delovanjem parasimpatičnega živčnega sistema, medtem, ko je stanje zbujene aktivnosti povezano z delovanjem simpatičnega živčnega sistema. Skupaj sestavljata naš življenjski sistem in oba hkrati ne moreta biti polno aktivirana. 

Ko se naše telo odziva na stres in smo v stanju zbujene aktivnosti, ne more biti hkrati sproščeno.

Kajti simpatični življenjski sistem je odgovoren za naš odziv na stres, ki ga doživimo – »bojuj se ali zbeži« ali »zamrznjeni« sistem. To je sicer super odziv našega telesa, ki se je razvil v teku evolucije in nam zagotavlja preživetje v kriznih razmerah, saj nas spravi v takojšnjo akcijo in nas reši iz smrtno nevarnih situacij.

Vendar pa na drugi strani za sprostitev našega organizma skrbi parasimpatični živčni sistem, ki predstavlja odziv »počivaj in prebavljaj«. 

Telo v stanju aktiviranega parasimpatikusa počiva, se zdravi, obnavlja, prebavlja, se razstruplja in imunski sistem nemoteno deluje. Dih in srčni utrip sta umirjena, mišice so sproščene. To je stanje počitka in sproščenosti.

In kaj se zgodi, ko vaše telo ni spočito in sproščeno, temveč večino časa preživi v stanju stresa in napetosti?

Navajam vam le 3 težave, ki so posledice stresa in napetosti. Jih je pa še veliko več.

  • Posledice konstantnega stresa so lahko akutne ali kronične zdravstvene težave ter porušeno hormonsko ravnotežje. Tako pride do težav na fizični ravni, kot so slaba absorpcija hranil, zaprtje, prebavne motnje, napihnjenost, utrujenost, slabše delovanje imunskega sistema, poslabšanje ali pridobivanje telesne teže, težave s ščitnico, razne kronične bolezni … 
  • Prav tako se posledice kažejo tudi na psihičnem počutju. Ko smo pod stresom, smo tudi bolj nervozni, raztreseni, težko razmišljamo ter reagiramo iz nagona, refleksno in impulzivno.
  • Kadar pa smo dolgoročno pod stresom, večkrat reagiramo brez razmisleka, težje zaupamo, težje čutimo in zaznavamo občutke in tudi težje sprejemamo dolgoročne, tehtne odločitve. Skratka, počnemo stvari, za katere vemo, da nam škodijo, a si preprosto ne moremo pomagati in se jih znebiti.

Zato je sprostitev telesa, še kako pomembna.

Pa naj bo to le sprehod v naravi, počitek s kakovostnim spancem, umirjena vadba za telo, aromaterapija, meditacija, masaža telesa, refleksoterapija ali energetski tretma .

Vse to, kot še veliko več drugih zadev, vam lahko odlično pomaga, da se vam zmanjša stres v telesu, si dvignete nivo celične energije, si uredite prebavo in svoj spanec in kot nenazadnje a zelo pomembno, si zmanjšate in se celo znebite marsikatere bolečine v telesu, ali se preprosto znebite napetosti, ki jo čutite v svojih prsih, ki vas med drugim spravlja v tesnobo. Dvigne pa vam lahko tudi življenjsko energijo, kar pomeni, da lahko veliko lažje in bolje opravljate svoje delo oz. se soočate s življenjsko pomembnimi situacijami.

Kaj pravite, ste že kaj od zgoraj naštetega že poskusili? 

Če še ne, potem je ravno sedaj čas da poskusite in ugotovite, kaj od zgoraj naštetega vam lahko najbolj pomaga za sprostitev, zmanjšanje napetosti in umiritev.

Lahko pa si pogledate tudi kaj od tega vam ponujam jaz in si morebiti že sedaj izberete nekaj, kar vam bo še dodatno in hitreje pomagalo spraviti vaše telo v stanje sprostitve.

Lahkoten pozdrav,

Simona – Dotik lahkotnosti

Ne zamudi nobenega mojega zapisa več!

Prijavi se na novice

Deli koristne vsebine na Facebooku

Sorodni prispevki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja