Čakra? Kaj v resnici je to?

cakra-kaj-je-to-dotik-lahkotnosti
Prva oz. korenska čakra nadzoruje izločanje, povezana je z nadlevičnima žlezama (hormoni: kortizol, adrenalin, noradrenalin), njena prevladujoča barva pa je rdeča.

To je zapis naše življenjske zgodbe.

Čakre so med drugim energijske postaje in predstavljajo energijski sistem napajanja z energijo iz okolja, zemlje in vesolja. Čakre energijo iz okolja spreminjajo v kvaliteto ali valovno dolžino, ki jo potrebuje telo.

Spomin je energijsko zakodiran v čakrah, tako kot je kemijsko zakodiran v nevronih. Če poznamo energijo in plasti čaker, poznamo preteklost, sedanjost, zapreke, ki nas ovirajo pri rasti, dovzetnost ali vzroke obstoječih bolezni in hrepenenje duše.

Čakre pa na fiziološki ravni s svojimi energijami obdajajo organe v svoji bližini in vplivajo na njihovo zdravje. Motnje v delovanju čakre pa so lahko tudi napovednik bolezni, preden se manifestira z vso simptomatiko.

In slednjemu bo namenjen tale prispevek v nadaljevanju, kajti zdi se mi zelo uporabno, če ne tudi pomembno, da se zaveš, kako pomembno se kaže nedelovanje čakre, na tvojem telesu. Tako fizično kot tudi mentalno. In kaj nam pove določena čakra, ko ni v ravnovesju. Na kateri del telesa in organe moraš biti pozorna, ter kakšne bolezni se ti kažejo, ko določena čakra ne deluje.

In kot ti je mogoče znano, poznamo sedem glavnih čaker in bom zate v naslednjih prispevkih delila opis za vsako čakro posebej. Ker te želim resnično spoznati s čakrami in njihovimi vplivi na telo.

Zato bom tokrat pričela s

 1. Prvim energijskim centrom oz. muladara (korensko čakro), ki je med drugim povezava z našim nezavednim.

Človekove zgodnje izkušnje so vtisnjene v prvi čakri, še preden se razvijejo mielinske ovojnice, ki so potrebne za fizično kodiranje, ki so potrebne za fizično kodiranje. Tu so zakodirani ne samo zgodnje otroštvo, temveč tudi prejšnja življenja in podedovani energijski spomini, ki niso del DNK. Tu oddajamo občutek varnosti in ozemljenosti, pri čemer se drugi dobro počutijo.

Prva oz. korenska čakra nadzoruje izločanje, povezana je z nadlevičnima žlezama (hormoni: kortizol, adrenalin, noradrenalin), njena prevladujoča barva pa je rdeča.

Značilna čustva zanjo so čustva in strah.

Energijsko napaja noge, stopala, kosti, debelo črevo, hrbtenico in živčni sistem.

Govorica telesa, ki govori o neravnovesju energij korenske čakre je:

 • Trdno prekrižane noge pri sedenju
 • Sedenje na eni strani stola s telesom nagnjenim naprej – zelo defenziven položaj
 • Prepletanje nog med stanjem
 • Spodvijanje nog pri sedenju,
 • Nemir, mencanje, prestopanje, presedanje, lomljenje prstov
 • Preveč maščobnih oblog na zadnjici (deluje kot balast, ki osebo prizemljuje)

In še nekaj bolezni, ki so lahko posledica neskladij v korenski čakri

 • Zaprtost, ki je v zvezi z nadzorom,
 • Hemeroidi, to so ljudje, ki jih muči pomanjkanje časa,
 • Povišan krvni tlak imajo ponavadi ljudje, ki nosijo v sebi skrivnost o sebi ali drugih,
 • Nizek krvni tlak pa kaže na nekoga, ki ni izkoristil svoje življenjske energije v polni meri
 • Hladne roke in noge imajo ljudje, ki se radi skrivajo za lupino,
 • Vnetje mehurja je običajno povezano s starimi zamerami, ki nam onemogočajo, da bi šli naprej,
 • Ledvični kamni se kažejo pri ljudeh, ki kažejo svoj strah za fasado mirnosti,
 • Impotenca je ponavadi povezana z občutki kot so neuspeh, zavračanje ali ponižanje,
 • Zakisanost telesa zaradi candid albicans se pojavlja pri ljudeh, ki so občutljivi na vzdušje in občutke drugih, ne počutijo se vredne in zelo želijo ugajati,
 • Panični napadi se ponavadi dogajajo ljudem, ki želijo imeti vse pod nadzorom in ker v resnici to ni mogoče, delujejo kot ekonom lonec pod visokim pritiskom.

In če si se v kakšnem opisu zgoraj našla, premisli in se vprašaj, ali je tvoja prva korenska čakra v ravnovesju?

Sama že dolgo vem, da je moja prva korenska čakra v neravnovesju, zato odkar to vem in na kaj vpliva, delam veliko na tem, da si jo spravim v ravnovesje.

In sicer z meditacijo, kot tudi z refleksno masažo stopal z odpiranjem čaker.

V kolikor pa ti to kaj tudi pove, nekaj težav, kot so npr. zaprtost, hemeroidi, nizek krvni tlak, kot tudi zakisanost telesa, sem si uspela stabilizirati. Oziroma so izzvenele. Za nekatere pa očitno še rabim malce več uravnovešanja.

A ker se tega zavedam in se uravnovešanje ne konča samo pri eni čakri, je potrebno delati tudi na preostalih šestih čakrah, ki so ravno tako zelo pomembne za naše telo.

Zato ti bom to, kaj ti pove naslednja 2. (spolna) čakra, zaupala v naslednjem prispevku.

Do takrat pa ti želim obilo užitka ob uravnavanju prve korenske čakre in branju mojega prispevka, kot seveda vseh ostalih, ki sem jih že zapisala, pa še jih morda nisi prebrala.

V kolikor pa te zanima še kaj drugega, kako si drugače pomagati pri težavah, ki jih morebiti imaš, pa mi lahko pišeš na info@dotiklahkotnosti.si in z veseljem ti bom odgovorila na vprašanje.

Se beremo naslednjič.

Lahkoten pozdrav,

Simona-Dotik lahkotnosti

Ne zamudi nobenega mojega zapisa več!

Prijavi se na novice

Deli koristne vsebine na Facebooku

Sorodni prispevki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja